Vad kan jag prata om med någon jag gillar?

Fråga

Jag fattar inte varför jag alltid är så nervös inför att vara själv med en kille. Så fort en kille frågar ifall vi kan göra något någon dag blir jag genast jättenervös och säger att jag inte kan. Jag har inga problem annars med att vara med killar på skolan och tycker inte att det är svårt att prata inför andra.

Det jag är nervös över är att det ska bli tyst och konstig stämning. Nu har jag skrivit med en kille på min skola, och nu vill han träffas och det vill ju jag med. Kan ni ge tips på vad man kan prata om och hur man kan vara?

Svar

Jag förstår att du kan känna dig nervös inför att träffa en kille ensam. Jag tror att de allra flesta känner sig nervösa när de ska träffa någon som de gillar lite extra mycket.

Vi får ofta såna här frågor från både från tjejer och killar, så detta är något som många känner sig nervösa över och vill ha lite tips kring. Det kan vara bra att komma ihåg att det ofta är nervöst för den som du ska träffa.

En sak du kan göra för att kanske känna dig lite mindre nervös, är att förbereda lite frågor du kan fråga den du ska träffa. Du kanske vet lite om vad han är intresserad av? Du kan alltid visa att du är intresserad och nyfiken på genom att fråga något om hans intressen.

Du kan också försöka att förbereda andra saker som ni skulle kunna prata om. Kanske kan du tillsammans med en vän komma på olika saker som ni kan prata om? Kanske någon film du har sett, eller en serie du följer? Skriv ner några ämnen och frågor på en lapp eller i din mobil. Blir det lite tyst och pinsamt kanske du kan gå på toaletten och kolla upp det du hade skrivit upp innan.

Jag tror att det ganska ofta kan bli lite pinsamma tystnader eftersom de allra flesta är nervösa under de första gångerna man träffas ensamma. Om det händer kan det kännas bättre om man vågar säga något om hur det känns. Du kan säga "Jag kan bli lite blyg och tyst när jag träffar någon ensam". Kanske den andra svarar att den känner likadant. Pratar ni lite om hur det känns att var lite nervös kan det kännas lättare att fortsätta prata om annat sen.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Lisa Jobson, kurator