Vad kan jag göra åt tidig utlösning?

Fråga

Jag får utlösning för snabbt när jag har samlag. Varför får jag det och vad kan jag göra år det?

Svar

Eftersom det inte finns några regler för under hur lång tid man ska ha sex så är det svårt att säga vad som räknas som tidig utlösning. Man brukar säga att en kille får tidig utlösning om han får utlösning innan han vill få det. Det kan vara efter allt från några sekunder till flera minuter från det att man börjat ha sex.

Nästan alla killar får tidig utlösning då och då, särskilt när man börjar ha sex med någon annan. Det kan bero på att man tycker att det är så skönt, att man är nervös, stressad eller spänd.

Hur snabbt du får utlösning kan även påverkas av till exempel samlagsställning och hur känsligt ollon du har.

Det finns olika sätt att försöka fördröja utlösningen. Ett sätt är att onanera en stund innan samlag. Att få en utlösning gör ofta att nästa utlösning tar lite längre tid.

Om du inte redan gjort det, kan du prova att använda kondom. Kondomen kan minska känseln lite, vilket ofta leder till att man kan hålla på lite längre. Prova gärna till exempel Grande eller Safe Feeling, eftersom de är lite tjockare än andra kondomer.

Du kan också prova att vara mer passiv och helst ligga på rygg när du har samlag. Fokusera på njutningen och låt den du har sex med stå för det mesta agerandet.

Om du vill prata med någon om detta kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut