Vad innebär det att ha borderline?

Fråga

Jag har precis fått diagnosen borderline och undrar om man kan ha det olika mycket? Om man kollar på internet så låter det jättehemskt, som om man aldrig kommer att få ett bra liv. Jag mår inte bra, skär mig och så men funkar ofta bra också. Kommer det bara bli mer och mer ju äldre jag blir?

Svar

Borderline är en diagnos och som med alla psykiatriska diagnoser är den framförallt en beskrivning. Den beskriver vissa beteenden, tankar och svårigheter som grupperats och kallas för borderline.

När det talas om borderline brukar det handla om känslomässig instabilitet. Det betyder att man kan ha humörsvängningar, att man ofta har svårt att stå ut med jobbiga känslor och att man ibland skadar sig för att försöka hantera det som är jobbigt.

Många har drag av det som kallas borderline. Det går nog att säga att alla befinner sig på en skala där en del har väldigt lite drag av borderline och andra betydligt mer.

Diagnosen är ingen ”livstidsdom” utan beskriver de svårigheter du har just nu. Det behöver alltså inte bli värre och värre, utan kan mycket väl bli tvärtom, bättre och bättre tills du inte längre har några problem.

För att kunna få en bra behandling, till exempel rätt sorts samtalskontakt, så kan det behövas en diagnos som beskriver det som är problemet. Tanken med diagnosen är att du ska få den hjälp du behöver så att du mår bättre.

Du är ung och har hela livet framför dig. Din hjärna utvecklas intensivt och din personlighet också. Det kan mycket väl vara så att du om något år känner dig annorlunda och mår mycket bättre. Kanske är den här diagnosen då bara en liten parentes i ditt liv.

Jag hoppas att din psykologkontakt kan vara till hjälp för dig. Försök att vara så uppriktig du kan med hur du mår och hur du har det och ge inte upp. Se till att använda dig av den hjälp du får så att du kan må bättre och börja se livet på ett annat sätt.

Tänk på att du i första hand är du, en unik person med egna tankar och känslor, styrkor och svagheter. Diagnosen handlar om vissa specifika svårigheter och säger väldigt lite om vem du egentligen är.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog