Vad gör jag åt min svartsjuka?

Fråga

Jag blir så himla lätt svartsjuk, mest på min pojkvän. Så fort han inte är med mig blir jag svartsjuk. Det kan vara så att jag ska träffa mina kompisar och han är med sina kompisar istället. Det gör mig så svartsjuk att det kan sluta med att jag går och lägger mig i sängen och surar en hel dag. Jag är nästan alltid sur på honom för att jag är svartsjuk.

Det går också ut över andra, som mina föräldrar och  kompisar. Det är så jobbigt. Sen när det går över har jag så dåligt samvete, men nästa dag blir det likadant. Varför är det så här och kan ni hjälpa mig?

Svar

Känslan av att vara svartsjuk är någonting som de flesta upplever någon gång. I ditt fall tycker jag att det låter viktigt att du försöker arbeta bort den. Eftersom du känner att din svartsjuka påverkar dig, din pojkvän och andra omkring dig på ett dåligt sätt.

Ofta handlar svartsjukan om fantasier och tankar som man själv skapar när man inte riktigt tror på och tycker om sig själv. Tankarna och fantasierna kan bli ännu starkare när man mår dåligt. För att bli av med sin svartsjuka är det bra att försöka stärka sin självkänsla. Det är också viktigt att prata med sin partner kring hur man känner i olika situationer.

Ibland kan det finnas extra jobbiga situationer som kanske inte behöver uppstå om ni båda kommer överens om hur ni ska göra så att det känns bra för er båda. Ett sånt exempel kan vara om en är överdrivet flirtig, eller pratar mycket om att andra personer är snygga eller liknande.

Ibland kan det vara lättare att arbeta med sin självkänsla när man har någon som man kan prata med och som kan stödja en i utmaningarna. Om du går i skolan kan kuratorn där vara bra att ta hjälp av. Du kan även kontakta en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att prata med ungdomar i liknande situationer.

Med vänliga hälsningar

Sara André, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sara André, kurator