Vad är det som påverkar ens drömmar?

Fråga

Jag undrar om det man drömmer om är något man tänkt på tidigare den dagen? Jag har drömt om en kille jag träffade förut. Nu har jag en annan pojkvän men under tre nätter har jag drömt om den här killen och att vi pussas, samtidigt drömmer jag om min nuvarande pojkvän. Varför drömmer jag så?

Jag skulle aldrig vilja vara ihop med den killen nu, jag är kär i min pojkvän. Kan man vara kär i drömmen i någon som man kanske var kär i förut men inte är kär i nu?

Svar

Drömmar är en blandning av många saker i ens liv, sånt som man har upplevt, känt och eller tänkt under samma dag eller tidigare. Det blir därför väldigt många olika saker som påverkar och därför kan drömmarna ibland bli väldigt märkliga, obegripliga och till och med skrämmande.

Svaret på din fråga är därför: Ja, du kan i drömmen vara kär i vem som helst, till och med någon du inte alls gillar i verkligheten. Eftersom drömmen är något annat än verkligheten.

Alla drömmer flera gånger varje natt men minns inte så mycket av drömmarna när man vaknar. Lättast är det att minnas drömmen om du vaknar mitt i den.

Det finns mycket mystik kring drömmar och många vill gärna tolka och förstå dem. Men eftersom drömmen är en sån blandning kan tolkningen vara svår. Det går till exempel inte att säga att din dröm handlar om att du är kär i personen du drömmer om. Drömmen kan lika gärna handla om känslor som du har för någon annan, till exempel din nuvarande pojkvän

Med vänliga hälsningar

Eva Holmberg, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Eva Holmberg, psykolog