På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

Fråga

På vilka sätt kan man bli av med sin oskuld?

Svar

Många brukar säga "bli av med oskulden" när de menar "ha samlag med någon för första gången". Den vanligaste typen av samlag är med penis i slidan, men det kan också vara med penis i analen. En del kan också använda ordet oskuld när de menar att de inte haft någon typ av sex alls. Andra tycker att till exempel munsex och smeksex med någon annan innebär att man har haft sex.

Det är bara man själv som vet om man haft sex eller inte. Det finns ingen som kan se det på en och det finns inte heller någon som vid en undersökning kan se om man haft sex eller inte.

Oskuld används alltså oftast som ett uttryck för att inte haft sex med någon och att du blir av med oskulden när du haft sex första gången. Men samtidigt bygger begreppet oskuld ofta på att det är en viss typ av sex du ska ha. Att det ska vara just ett samlag där en penis förs in i slidan.

För att det ska bli mer öppet för alla typer av sex, och mellan alla kön, tycker jag att man istället skulle säga haft sex eller inte. Istället för att prata om oskuld.

Det är också viktigt att veta att det är ingenting som händer med kroppen när du "förlorar", "tappar" eller "blir av med" oskulden. Ibland finns det föreställningar om att slidan förändras på något sätt, eller att en hinna spricker, och att det är då själva oskulden försvinner. Men inget sånt händer.

Det är alltså inget som försvinner när du har sex första gången. Däremot kan du få nya erfarenheter, sköna upplevelser och orgasmer.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska