Oroar mig för något jag gjorde för länge sen, är jag konstig?

Fråga

För flera år sen laddade jag hem en sexscen med en kvinna som hade sex med en hund. Tror inte att jag tände på det, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

Nu, många år senare har jag fått det på hjärnan även fast jag inte tänkt på det tidigare. Kan inte förstå att jag har tittat på det. Jag äcklas av det, förstår inte att det förekommer överhuvudtaget, tycker det är vidrigt!

Tankar som "tände jag på det?" kommer upp. Jag vill inte ha något med det där att göra, kan inte tänka mig något som är mer fel. Rätt löjligt kanske, men vill och bara måste få bort det ur huvudet. Är jag konstig?

Svar

Det du skriver är inte alls löjligt och du är inte alls konstig. Den här typen av besvär kan ibland uppstå, speciellt om man är en person som brukar oroa sig för saker. Störande bilder och tankar som dröjer sig kvar fast man inte vill det är vanligt.

Det som händer är att man vid något tillfälle börjar tänka på något som känns obehagligt. Man vill då få bort tanken ur huvudet och blir rädd för att tanken ska komma tillbaka. Det faktum att man blir rädd för sina egna tankar och fantasier gör att tankarna och fantasierna kommer oftare och dröjer sig kvar längre.

Att ladda hem filmklipp och att porrsurfa är tecken på en vanlig sexuell nyfikenhet.

Hos alla finns sexuella fantasier och inre bilder. De behöver inte spegla vad man egentligen vill göra eller egentligen tänder på, utan de är bara ett slags bakgrundsbrus i hjärnan. Man kan fantisera om vad som helst och hur som helst.

Så länge man inte är rädd för det här bakgrundsbruset av fantasier så brukar bilderna inte dröja kvar särskilt länge och de brukar inte påverka en särskilt mycket. Men om man blir rädd för de inre bilderna så blir man mer fixerad vid dem och mer orolig.

Om man är lite orolig av sig brukar man lättare fästa sig vid dessa fantasier. En annan sak som kan påverka är hur ens livssituation ser ut. Om man är i en otrygg situation eller om man känner sig nedstämd brukar man bli mer rädd för det där bakgrundsbruset i hjärnan. Kan det vara så för dig att du just nu befinner dig i en situation i livet där du är mer orolig eller tyngd?

Du skriver att du vill få bort minnesbilden ur huvudet. Jag förstår att du vill det, men du behöver egentligen tänka precis tvärtom. Så länge du försöker få bort bilden blir den mer laddad och dröjer sig kvar. Du behöver istället acceptera bilden:

  • Låt tankarna på sexscenen komma, låt alla känslor kring den få finnas, alltså även positiva känslor som sexuell upphetsning. När du gör det tappar minnesbilden sin laddning. Den känns inte längre farlig. När den inte längre känns farlig så kommer du snart att fästa mindre uppmärksamhet vid den.
  • Du behöver alltså "ladda ur" minnet av den där sexscenen. Bjud in minnet, se på det med nyfikenhet. Du behöver inte ha dåligt samvete över dina inre bilder och fantasier. Du kan inte styra över dem. Alla har dem. De är bara ett tecken på hjärnans kreativitet och fantastiska förmåga att föreställa sig saker.

Om du tycker att det blir för svårt att på egen hand öva dig i att acceptera bilderna kan du söka hjälp på en ungdomsmottagning eller inom öppenvårdspsykiatrin där du bor. Där kan de erbjuda behandling för den här typen av oro.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog