Jag kan inte ha tampong. Kommer det göra jätteont att ha sex?

Fråga

Jag testade att använda tampong för ett tag sen, men det gick inte så bra. Det sved och gjorde ont. Jag tänkte att det berodde på att den inte satt tillräckligt långt in, men det gick verkligen inte att få in den längre. Så jag drog slutsatsen att jag helt enkelt inte kan använda tampong före mitt första samlag.

Men jag har alltid oroat mig för att det ska göra ont när jag har sex första gången. Det känns som om det kommer att göra jätteont, eftersom jag inte ens kan få in den minsta tampongen. Stämmer det att det kommer att göra så ont som jag tror?

Svar

För de allra flesta gör det inte ont att ha det första samlaget. Men det är viktigt att du är upphetsad och känner för att ha sex. När du blir kåt och upphetsad vidgar sig slidan och blir både djupare och vidare. Du blir också våt, vilket gör att det går lättare och kan känns skönt att föra in något i slidan.

Förändringarna i din slida när du blir kåt gör stor skillnad jämfört med hur det känns att föra in något i slidan när det är torrt och du inte är kåt. Om du vill kan du prova att föra in ett eller två fingrar när du är kåt. Eller använda en oparfymerad olja eller glidmedel. Då glider ofta fingret in lätt. Samma sak gäller när man ska föra in en tampong.

När du provar att använda tampong kan du testa när mensen är ganska riklig. Då glider ofta tampongen in lätt med hjälp av mensblodet. Om du ändå tycker det är svårt att föra in tampongen, kan du ta lite vaselin på toppen av tampongen. Om det är torrt i slidan kan det kännas trångt, strävt och kanske göra ont. Du kan också tänka på att slidan är lite vinklad bakåt, och föra in tampongen lite bakåt, så att det inte tar stopp.

Om det fortfarande inte funkar att föra in något i slidan eller om du funderar mer över det här, så kan du boka en tid på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller prata med din skolsköterska.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ulrika Damström, barnmorska