När ska man sova om man är 15 år?

Fråga

När ska en femtonåring sova? I min familj är det nästan alltid bråk om det. Mina föräldrar sover klockan 22 och då vill de att vi ska sova klockan 20. Alla mina kompisar får vara uppe till klockan 23. Vad ska jag göra?

Svar

Jag tycker personligen att det är lagom att somna vid 22-tiden om man är femton år. Men det beror också på när man måste kliva upp för att hinna till skolan. Som tonåring behöver man sova ungefär åtta till tio timmar per dygn, men sömnbehovet kan variera ganska mycket mellan olika personer.

Det är viktigt att skolan funkar och att man orkar med hela skoldagen.

Man vet att det händer mycket i kroppen och hjärnan under tonåren så att man behöver mer sömn då. Många känner sig alltid trötta, hur mycket de än sover. Men det kommer inte alltid att vara så.

Dina föräldrar kanske är ovana vid att du vill vara med och bestämma om sånt som påverkar dig. De kanske inte har insett att du är på väg att bli vuxen och vill vara med och fatta beslut i familjen.

Fråga dina föräldrar om ni kan sitta ner och prata om hur var och en tycker att det funkar. Föreslå att ni tillsammans försöker komma överens om vilka regler som ska gälla i er familj.

Man kan behöva veta mer om hur andra har det hemma, för att ha något att jämföra med. Ibland tycker man att ens föräldrar är orättvisa, men ibland finns en vettig förklaring till varför de tycker som de gör. För att få möjlighet att diskutera din situation kan det vara bra att prata med någon vuxen utanför familjen.

Med vänliga hälsningar

Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska