När kommer mensen tillbaka efter p-staven?

Fråga

Jag tog ut min p-stav för en månad sen. Under tiden jag haft p-stav har jag inte haft någon mens, men nu undrar jag när den kommer igång igen?

Svar

Det är olika hur lång tid det tar innan mensen kommer igång efter att man tagit ut en p-stav. Det gäller även om man slutat med något annat skydd mot graviditet som innehåller hormoner. För många kommer mensen redan efter ett par veckor, men det är lika vanligt att den kan dröja ända upp till sex månader.

Att mensen dröjer beror på att slemhinnan i livmodern varit så tunn, och att ägglossningarna förhindrats under tiden du haft p-stav. På grund av hormonet i staven. Det tar olika lång tid för slemhinnan att bli tjock igen för att sen komma ut som mens, och för äggstockarna att komma igång med ägglossningar.

Det spelar ingen roll att mensen dröjer om du inte har haft oskyddat samlag med någon. Om du har haft oskyddat samlag kan mensen utebli för att du är gravid. Då kan du göra ett graviditetstest på en ungdomsmottagning eller köpa ett test på ett apotek. På en ungdomsmottagning kan du även få hjälp att skaffa ett nytt skydd mot graviditet om du behöver det.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska