Min pojkvän tvingar mig till sex

Fråga

Jag har varit tillsammans med min pojkvän i fyra år. I början behandlade han mig så bra och han fick mig att känna mig så betydelsefull. Vi hade blivit som en person, jättenära och jag har alltid tänkt att han "var den rätta", eller i alla fall någon som skulle vara kvar mycket länge. Jag gav så mycket till honom och vårt förhållande, just för att jag var tvärsäker på att det skulle vara han och jag.

Men sen två år tillbaka har han behandlat mig annorlunda. Han tvingar mig till att ha sex med honom genom att hota och hålla fast, och utföra sexuella aktiviteter som jag inte känner mig bekväm med och vill göra.

Han säger att vi är i ett förhållande och att han har rätt till mig kropp, också att jag är skyldig att till exempel suga av honom. Jag vet inte vad jag ska tycka om det här. Han får mig att må så dåligt men det känns som att det är mitt fel. Att jag inte är värd honom. Att jag är otillräcklig. Räknas det han gör som våldtäkt? Är det mitt fel?

Jag känner mig så förvirrad och vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig så osäker. Osäker på om jag tänker fel, om jag gjort något fel och om jag överreagerar. Jag känner att jag sakta men säkert börjar tappa bort mig själv.

Jag har blivit så vilse och när jag tittar tillbaka på hur jag var och hade det förut så märker jag hur mycket min självkänsla, självförtroende och självrespekt har sjunkit de senaste åren och det känns som att det är mitt fel.

Svar

Jag förstår att du känner dig osäker och förvirrad. Det gör man om man blir så illa behandlad som du blir av den du är tillsammans med. Din pojkvän utsätter dig för sexuella övergrepp och våldtäkt. Även om man lever i en relation ska man behandla varandra respektfullt. Om du inte vill ha sex ska du inte tvingas att ha det. Din pojkvän utsätter dig för saker som du kan anmäla honom för och som han kan bli straffad för.

Han har inte alls rätt till din kropp. Den är din och den bestämmer du över även när du är tillsammans med någon. Det är inget fel på dig, men risken är stor att du får den känslan när du är i en sån destruktiv relation som du är i. Om du är tillsammans med någon som behandlar dig illa kan du tappa ditt självförtroende och du tror inte att du är värd något. Men det beror inte på dig, du är inte sämre eller svagare än någon annan. Det beror på att du har en oschysst pojkvän.

Du har haft det så här nu i två år och jag vet att det kan vara svårt att lämna en sån relation som du är i. Men det är något som du måste överväga. Han respekterar inte dig och verkar bara bry sig om sina egna behov.

Jag tycker att du ska ta hjälp och prata med någon om hur du har det. Någon som kan stötta dig och ge dig din självkänsla och styrka tillbaka. Kontakta en kurator på en ungdomsmottagning. Där kan du få hjälp med att hitta tillbaka till dig själv, och att förstå att du tänker helt rätt och inte alls överreagerar.

Adresser till ungdomsmottagningar kan du söka efter på den här sidan: Hitta din mottagning.

Vänta inte med att ta hjälp, du har varit i en dålig relation alldeles för länge.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, Kurator och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anette Gesang-Gottowt, Kurator och psykoterapeut