Min pojkvän gör slut om jag fortsätter skära mig!

Fråga

Jag är 16 år, och jag och min pojkvän har varit tillsammans i fyra månader. Han vet att jag inte mår så bra just nu. Han vet även att jag har skurit mig. Efter att han märkte det för första gången lovade jag honom att sluta och att jag aldrig skulle göra det igen.

Men nu två månader senare har jag börjar skära mig igen och kan inte sluta. Han märkte det för någon dag sen igen och var jättebesviken och ledsen. Men när allt blir för jobbigt ser jag det som den enda utvägen, vet inte vad jag ska göra annars. Får panik.

Nu sa han ”gör du det en gång till är det slut mellan oss”. Han är rädd att det ska gå längre, alltså att jag kommer ta livet av mig. Jag lovade även den här gången att det aldrig skulle hända, men jag kan inte sluta. Jag kan inte bara sluta nu på en gång, det är omöjligt. Jag är beroende, jag måste skära mig.

Vad ska jag göra? Jag vill verkligen inte att det ska ta slut mellan oss, men när allt blir för tufft är det enda jag kan göra.

Svar

Att skära sig kan skapa ett beroende som är svårt att bryta. Vanligtvis handlar det om att man genom att skära sig styr sina känslor. För att till exempel minska oro och ångest, eller ta bort obehagliga tomhetskänslor.

Att skära sig brukar ge en ganska stor lättnad en liten stund. Det är inte konstigt att man fastnar i det beteendet. Du delar den situationen med många andra.

För omgivningen blir det ofta skrämmande att man skär sig. Men jag tror att omgivningens sätt att reagera ibland snarare ökar oron och leder till att man skär sig mer. Till exempel att partnern hota att göra slut.

Samtidigt är det inte din pojkväns fel. Han gör det han tror ska hjälpa. Men vanligtvis behöver man trygghet och kärlek om man ska sluta skära sig, inte hot om att relationen ska ta slut. Men jag förstår din pojkväns reaktion. Han blir säkert väldigt orolig och vet kanske inte hur han kan hjälpa dig.

Förmodligen känner han sig maktlös. Att han hotar att göra slut är nog hans sätt att försöka påverka situationen. Det märks att han bryr sig mycket om dig. Men frågan är om han kanske skulle kunna visa det på andra sätt än att hota att göra slut? Skulle du kunna prata med honom om det?

Du skulle till exempel kunna säga att du inte har kontroll över självskärandet men att du behöver känna att han finns där för dig och bryr sig om dig.

Oavsett hur det blir mellan dig och din pojkvän behöver du söka hjälp. Att skära sig är ett destruktivt och farligt sätt att hantera sina känslor. Du behöver få hjälp med att hitta andra sätt.

Om du fortsätter skära sig missar du möjligheten att hitta andra sätt att hantera känslor. Du får dessutom ärr på kroppen som aldrig går bort helt. Det är därför viktigt att du söker hjälp.

Jag tror att du behöver en bra samtalskontakt med en kurator eller psykolog. Någon som du känner förtroende för och kan börja prata öppet med om dina känslor och tankar.

Du kan vända dig till barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Där finns det personal som har erfarenhet av ungdomar som skär sig. De kan ofta erbjuda särskild behandling som funkar bra.

Om du tycker att det är svårt att själv höra av dig till bup tycker jag att du ska vända dig till en vuxen du har förtroende för. Till exempel en förälder eller din skolsköterska och be någon av dem ordna en kontakt åt dig.

De flesta sätt att jobba med självskärande handlar om att försöka förstå vilka känslor som ligger bakom. För att sen öva sig i att hitta alternativa sätt att hantera de känslorna.

Förutom att söka hjälp kan du även göra övningar på egen hand. När du får lust att skära dig kan du bestämma dig för att vänta en stund, och under tiden du väntar försöka uppfatta vad du känner och tänker. Är det oro du känner eller är det tomhet eller kanske ledsenhet?

Genom att lägga märke till dina känslor och tankar kan du få mer kontroll över situationen, och även lära känna dig själv bättre. Det har du glädje av hela livet.

Hoppas du söker hjälp snart. Förutom att du då gradvis blir av med ditt problem kommer förmodligen också din pojkvän att känna sig lugnare om han vet att du har stöd av någon annan. Det kommer nog att göra att er relation blir tryggare och bättre.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog