Varför rinner mensen när jag reser mig upp?

Fråga

När jag har mens och till exempel stiger upp på morgonen börjar blodet rinna mycket. Jag känner hur det kommer ut det känns som att jag kissar nästan. Samma sak händer om jag sitter länge och sen reser mig.

Ibland blöder jag igenom byxorna och det är inte kul. Jag använder binda. Har ni några tips eller är det normalt att det blir så här?

Svar

Jag förstår att det är jobbigt att blöda så mycket som du gör, och att behöva vara orolig för att blöda igenom bindor och kläder.

Har man ganska riklig mens kan det bli som du beskriver. Att det rinner mens när du går upp på morgonen eller suttit still en stund. Anledningen till det är att blodet inte rinner ut lika fort när du ligger eller sitter ner som när man står.

Binda är ett bra mensskydd och om du vill kan du försöka att använda tampong också, då slipper du det här med att det rinner. Du kan börja med att köpa den minsta tampongen och prova med den.

Blöder du väldigt mycket finns det hjälp att få så att du blöder mindre. Om du kan prata med någon vuxen hemma är det bra. Då kan du få hjälp med att boka tid på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Du kan också gå till din skolsköterska, som också hjälpa dig.

Med vänliga hälsningar

Mari Rosenbaum, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mari Rosenbaum, barnmorska