Kan mitt sexliv påverkas av en tidigare våldtäkt?

Fråga

När jag och min pojkvän har sex så avbryter jag nästan alltid mitt i. Ibland blir jag helt osäker på allt som är sexuellt och vågar inte göra något. Jag förstår inte varför det blir så här.

Ibland mår jag jättedåligt och vågar inte lita på min pojkvän. Jag undrar om det kan ha att göra att min expojkvän våldtog mig för mindre än ett år sedan?

Svar

Du undrar varför det ibland inte känns bra när du har sex med din pojkvän och jag kan nog nästan helt säkert säga att det beror på att du har blivit våldtagen. Det är mycket vanligt att man får problem med sex efter en våldtäkt.

När man har sex kommer man varandra mycket nära. Man behöver då känna sig trygg och kunna lita på den andre. När man har blivit våldtagen försvinner den trygga känslan som man behöver.

Även om du kan lita på din nya pojkvän kan känslan av våldtäkten finnas kvar i dig. Det kan då göra att du känner dig otrygg och rädd. Kanske tankar på sex nu får dig att tänka på att någon gjorde dig illa?

Det kan vara bra för din pojkvän att veta att du har blivit våldtagen. Han kan då lättare förstå när du inte längre vill fortsätta att ha sex. Fortsätt att lyssna på din kropp. Är det något som inte känns bra så stanna upp och försök prata om det med din pojkvän.

Det är också viktigt att prata med någon annan om det som har hänt dig. Min erfarenhet är att om man inte pratar om det som hänt så blir tankarna kvar i en. Dessa tankar kan bli svåra att bära. Du kan till exempel få hjälp på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Om du går i skolan kan det också finnas en skolkurator som du kan prata med.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Lisa Jobson, kurator