Kan jag göra något åt ståndet?

Fråga

Jag är en kille med ett pinsamt problem. När jag kramar vissa tjejer så får jag stånd direkt, så har det varit länge. Jag försöker göra så att de inte ska märka det. När ståndet börjar lägga sig kan det ibland rinna ut sperma. Finns något man kan göra, eller får man helt enkelt vänta tills man blir äldre?

Svar

Många kan få stånd i situationer som inte är direkt sexuella, till exempel när man kramas med någon. Och många tycker också att det är pinsamt. Du skriver att det ibland även rinner ut sperma. Det du märker är det som kallas för försats gissar jag. Det kommer ofta när man är sexuellt upphetsad. Yngre män får både lättare stånd och mer försats än äldre män.

Av din fråga kan jag säga att du verkar må bra och att din sexualitet är precis som den ska. Det du upplever som ett problem är alltså snarare ett hälsotecken. Jag tycker inte att du ska bekymra dig över detta utan snarare vara glad att din kropp och din sexualitet mår bra.

Om du absolut vill undvika att tjejer märker att du får stånd kan du pröva att använda tajta kalsonger som gör att det syns eller känns mindre.

Oftast brukar det här med att få stånd i alla möjliga och omöjliga sammanhang minska med åren.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog