Kan förhuden krympa och bli trång?

Fråga

Jag undrar om förhuden kan krympa och bli mindre? Har inte haft problem tidigare, men nu känns förhuden trång, och det stramar åt hårdare när jag drar den bakåt. Vad kan det bero på?

Svar

Helt av sig själv kan förhuden inte börja krympa men det finns hudsjukdomar som kan göra detta, även om det inte är så vanligt. Då kan huden också bli stram, skör och lite vitfärgad, det kan också svida och klia. Detta behandlas i så fall med starka kortisonkrämer och de flesta blir helt bra igen.

Ibland kan en inflammation i eller under förhuden göra den trängre men då brukar man också få andra besvär. Det kan vara sveda, hudrodnader, torr hud, klåda eller att bildas vätska under förhuden. Du nämner inget i sånt i din fråga.

Ibland är det också så att man vid något tillfälle tyckt sig känna något. Till exempel att förhuden känts trång, blivit lite orolig och efter det känner och tittar efter mer. Att det mer handlar om oro att den ska blivit trängre än att den faktiskt blivit det. Är det något som du känner dig i?

Om du inte känner igen dig i det tycker jag tycker att du ska ta kontakt med en vårdcentral. Så kan de undersöka dig och hjälpa dig med behandling om det behövs.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Johan Nilsson, sjuksköterska