Jag vet inte om jag vill vara tjej eller kille?

Fråga

Jag har en fråga om könsutredning. Om man gör en sån och det visar sig att man inte passar att byta kön, blir de som arbetar med det arga och sura på en?

Jag vill göra en könsutredning, men jag känner att jag inte är tillräckligt bra. Istället känner jag mig arg, speciellt på mig själv. Jag vet att man utvecklas till något annat när man kommer in i puberteten, men jag vill inte det.

Jag fattar inte hur alla tjejer i min skola helt plötsligt blivit så konstiga och varför alla har så stora bröst och tänker på konstiga grejer. Jag vill absolut inte ha såna där stora bröst och se ut så på det viset, det känns overkligt. Jag vill inte.

Det känns nästan ibland fel att gå in på tjejernas toalett. Men ibland känner jag att jag inte vill vara kille heller. Jag vill vara ingenting, eller mitt emellan. Men det funkar inte, när min kropp fortsätter att utveckla sig. Därför blir jag ledsen och arg.

Jag blir obekväm när folk säger att man vänjer sig, jag vill inte vänja mig! Att jag mår så här gör så jag inte kan koncentrera mig på skolan och alla i min familj mår dåligt för det här.

Svar

När det gäller det här med könsutredning behöver du inte vara ett dugg orolig över att någon skulle bli arg eller sur om det visar sig att du inte är transsexuell.

De som jobbar med könsutredningar finns där för att hjälpa en med ens funderingar kring kropp och könstillhörighet. Vad man sen kommer fram till när utredningen är klar spelar ingen roll.

Om du vill ha hjälp med en könsutredning kan du börja med att gå till en ungdomsmottagning och prata med kuratorn där. De kan sen hjälpa dig med en remiss till ett utredningsteam om du vill det.

Om man inte vill behöver du inte kalla dig varken hon eller han. Vad man vill kalla sig, och om man ens vill kalla sig något särskilt, bestämmer man själv.

Eftersom det här gör att du mår dåligt och även påverkar din koncentration i skolan tycker jag absolut att du ska prata med någon om det här. De som jobbar på ungdomsmottagningar är vana att hjälpa ungdomar med frågor om kropp och könstillhörighet.

Jag är säker på att du kommer att få bra hjälp om du väljer att ta den kontakten. Om du har en kurator på skolan kan du prata med hen också.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska