Jag skadar mig själv varje dag

Fråga

Jag mår så fruktansvärt dåligt men det syns inte utanpå. Inuti håller jag på att gå sönder. Jag skadar mig på något sätt dagligen, ärren på mina armar och ben har blivit väldigt många nu. Jag går ständigt och tänker på döden och på självmord. Jag är för feg, men det hade vart så skönt att bara få dö. Tänker mycket på det, allt för ofta kanske.

Jag vet inte hur jag ska ta mig ur detta. Jag vågar inte prata med någon, har försökt prata med kuratorn på min skola, men hon tycks inte förstå att det är allvarligt. Hon ger mig en ny tid så jag kan få prata mer med henne, men det hjälper inte. Jag mår nästan bara sämre när jag går därifrån och vet verkligen inte vad jag ska göra.

Jag skulle så gärna vilja försvinna, bara släppa allt, då skulle jag slippa må så här dåligt och slippa skära mig. Slippa att dagligen försöka le fast jag dör inombords...

Jag orkar inte mer! ingen förstår mig, ingen!

Svar

Det är inte konstigt att du upplever att ingen förstår dig. Du skadar dig själv dagligen och har ärr på både armar och ben och du har självmordstankar. Ändå verkar det som om ingen har insett att du behöver hjälp. Kanske är du väldigt bra på att hålla masken inför andra, lite för bra.

Din skolkurator vill förstås hjälpa dig och få dig att må bättre. Men kanske förstår hon inte hur jobbigt du har det. Kanske behöver du bli ännu tydligare när du talar med henne.

Med tanke på de problem du har kanske det inte räcker med en kuratorskontakt i skolan. Precis som du själv skriver kan det ibland bli så att man mår sämre av att "bara" gå och prata. Man kan behöva mer konkret hjälp för att hantera jobbiga känslor.

Säkert finns det goda skäl till att du mår som du gör. Till exempel utifrån hur du har det i ditt liv i övrigt eller hur du har haft det tidigare. Vissa är mer sårbara än andra och kan lättare få ångest och andra svåruthärdliga känslor. Jag tror att det kan vara så i ditt fall. Det kan även ha positiva sidor, till exempel att man är mer lyhörd och mer fantasifull. Men det är knappast någon tröst när man mår jättedåligt.

Att skada sig själv genom att till exempel rispa eller skära sig brukar vara ett sätt att minska jobbiga känslor, till exempel ångest eller tomhetskänslor. När man skadar sig brukar man ha svårt att tänka sig att det finns andra sätt att hantera känslor. Men det finns särskilda behandlingar för personer som skadar sig, och de behandlingarna har bra effekt.

Du ska inte behöva må så här dåligt. Om du får bra hjälp nu när du är ung kommer du ha glädje av det hela livet. Och du kommer nog nå en punkt där du kan känna att du lämnat allt det hemska och jobbiga bakom dig.

Mitt råd är att du så snart som möjligt tar kontakt med psykiatrin:

  • Om du är under 18 år kan du få hjälp på bup. Bup är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatrin och den består av mottagningar med personal som ska hjälpa barn och unga under 18 år när de mår psykiskt dåligt. Det finns bupmottagningar i hela landet.
  • Är du över 18 år kan du vända dig till en vårdcentral och få en remiss från en läkare där till vuxenpsykiatrin. Inom psykiatrin arbetar personer som kan erbjuda olika typer av behandlingar.

Så följ mitt råd och sök hjälp nu.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog