Hur får jag hjälp med min panikångest?

Fråga

Jag har mått dåligt i mer än en månad och några läkare säger att jag har panikångest. Jag vet inte hur jag ska göra, jag känner mig helt borta och känner inte igen mig själv. Ibland får jag paniktankar om att jag kommer dö eller liknande. Vart ska jag vända mig?

Svar

Jag tycker också att det låter som att du har panikångest. Kroppen reagerar med en snabb puls och hjärtat slår snabbt och hårt. Det är då lätt att bli rädd för att svimma eller tro att man ska dö.

Panikångest börjar ofta när man känner sig stressad och orolig. Det är inte alltid man vet varför man blir orolig och stressad. Kroppens reaktion kommer utan varning och det blir en obehaglig upplevelse som kan vara svår att kontrollera.

När man är ung kan livet kännas stressigt. Det är mycket som man ska klara av och förstå sig på. Det är inte ovanligt att man då får panikattacker, eller panikångest som läkaren kallade det.

Du behöver inte vara rädd för att ta kontakt med någon om detta, till exempel en ungdomsmottagning. De som jobbar där möter många med ditt problem och är vana att prata om panikattacker.

Nästa gång du känner att pulsen börjar slå, hitta en lugn plats eller en stol att sitta på. Försök att tänka på att andas långsamt och långt ner i magen.

Lägg ena handen på magen, ta ett djupt andetag och känn hur magen fylls med luft som om du blåser upp en ballong i magen. Låt sedan luften sakta komma ut igen.

Du kommer inte att dö av en panikattack, men det är viktigt att du söker hjälp.

Med vänliga hälsningar

Lisa Jobson, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Lisa Jobson, kurator