Jag har olika stora blygdläppar

Fråga

Jag är en femtonårig tjej. Det är så här att jag har ett problem. Min ena blygdläpp är typ större. Så den hänger utanför, eller det blir som en typ liten flärp. Inget gör ont eller så, men det ser konstigt ut.

Jag kommer aldrig våga göra något förrän den är borta typ. Kan man operera? 

Svar

På din beskrivning låter det som att din kropp ser ut precis som den ska. Många har inre blygdläppar som är olika stora, precis som du har. Och ofta hänger en eller båda de inre blygdläpparna ut mellan de yttre. Så ska det vara, och det finns inget rätt eller fel utseende på blygdläpparna.

Precis som utseende och storlek är olika när det gäller våra ögon, näsa, hår, fötter, händer, ben och armar så varierar även blygdläpparnas utseende från person till person. Och som du har upptäckt varierar blygdläpparna även från sida till sida. Det är jättevanligt.

Det är vanligt att unga ställer frågor till oss som arbetar på en ungdomsmottagning om hur kroppen ser ut eller funkar. En av de vanligaste frågorna jag som barnmorska får är just om blygdläpparnas utseende.

Att många funderar över det här beror nog på att bilder du kan se på blygdläppar ofta ger en felaktig bild. I biologiböcker kan de vara väldigt förenklat ritade så de ser mindre ut än i verkligheten.

Blygdläppar du kan se i porrfilmer är ibland plastikopererade så att de ska se mindre och mer symmetriska ut. Därför kan du tänka på att inte jämföra dig med de bilderna. Du är unik och bra på alla sätt i ditt utseende, och du ser ut precis som du ska.

Ibland går det att operera blygdläpparna. Men det är bara aktuellt om du har besvär med skavsår och smärta. Och även då är det ovanligt att det görs. En operation kan medföra risker. Som till exempel att du får sämre känsel i underlivet.

Du skriver att du aldrig kommer att våga göra något när din blygdläpp ser ut som den gör. Jag hoppas du känner annorlunda efter att du läst det här. Att du kan känna att du duger och är toppen som du är. Du är fin och dina blygdläppar och din kropp ser ut och funkar precis som den ska.

Om du funderar mer på det här kan du ta kontakt med någon du kan prata med. Du kan boka tid på en ungdomsmottagning, gynmottagning eller prata med din skolsköterska eller skolläkare. De har erfarenhet av frågor om kroppen. Att du få mer kunskap och bekräftelse av en annan person kan göra att du känner dig tryggare och säkrare i din kropp.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ulrika Damström, barnmorska