Vad kan de kliande utslagen runt könsorganet vara?

Fråga

Jag har börjat få utslag runt könsorganet. Det kliar väldigt mycket, vilket resulterar i att jag är helt sönderriven och röd. Vad kan det vara?

Svar

Utslag och klåda runt könsorganen kan bero på flera olika saker. Om du rakat könshåret kan det ha blivit inflammationer i hårsäckarna. Det kan ge röda utslag och klåda.

Eftersom huden på och runt könsorganet är känsligare än på andra ställen på kroppen är det viktigt att vara extra försiktig om du rakar dig där. Du ska tänka på att tvätta rent innan rakningen och använda raklödder eller lite duschtvål och en ren hyvel. Det minskar risken för inflammationer.

Klåda kan också orsakas av att huden är torr, det beror oftast på att man tvättat sig för ofta eller med för starka produkter. Om huden är torr kan du smörja med till exempel en oparfymerad hudkräm eller barnolja.

Utslag och klåda kan också vara symtom på till exempel flatlöss eller skabb. Flatlöss är knappt två millimeter stora och ser ut som små krabbor. De äter blod och trivs bäst i könshåret. Flatlössens bett kilar väldigt mycket. Även om det är svårt ska man försöka låta bli att klia eftersom man då kan få sår som blir infekterade.

Skabb är ett litet djur som tar sig in i huden och gör gångar där de lägger ägg. Om man har skabb brukar man få klåda, särskilt på natten. Det kan klia så mycket att man river upp blödande sår. Man kan också få små rödaktiga knottror eller blåsor på huden.

Dina besvär kan också bero på eksem. Om man har eksem får man röda, torra utslag, som det ibland kan komma vätska ifrån. Vätskan kommer från mycket små, knappt synliga blåsor som går sönder, torkar in och blir till fjällande hud. Ofta kliar det mycket och det kan då vara svårt att låta bli att riva på huden.

För att få veta vad dina besvär beror på och hur du kan behandla dem kan du kontakta en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut