Jag har hotat en yngre kille i skolan

Fråga:

Det finns en tjej i min klass som jag tycker är jättesnäll. En dag kallade en yngre kille hennes syster och mamma för fula. Då bestämde jag mig för att skrämma upp honom och visa vad respekt innebär. Jag slogs inte, men använde mig av ett hotfullt språk. Och nu mår jag dåligt och har skuldkänslor. Vad ska jag göra?

Svar:

Jag tycker att du ska gå fram till killen du hotade och be om ursäkt. Tala om att det inte var rätt att du gjorde så och att du inte vill skada honom på något sätt.

Finns det möjlighet att prata mer, så försök också att förklara varför du gjorde som du gjorde. Berätta att du tyckte att han var respektlös och att det sårar när man pratar illa om folk. Det kanske känns svårt, men det är det enklaste och mest raka sättet att ta itu med detta.

Dina skuldkänslor har kommit för att det du gjorde var fel. Även om det är jobbigt med skuldkänslor, kan de många gånger hjälpa en att vet vad som är rätt och fel. Genom att förklara vad du kände får den andra killen en möjlighet att lära sig något om sig och sitt beteende, och har då faktiskt en möjlighet att ändra på sig. Genom att hota får man oftast bara rädda människor som sen försöker ge igen. Då är alla förlorare.

Om du behöver, så sök stöd hos någon annan, kanske hemma i familjen eller hos andra vänner. Det kan kännas lite lättare om man har någon att prata med.

Du ville från början hjälpa till och försvara tjejen i din klass. Det du behöver göra nu är att ställa till rätta det som inte blev bra. Det är bra och starkt gjort av dig!

Med vänliga hälsningar

Anna Widell, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Widell, kurator