Jag har glömt när jag satte in min p-ring

Fråga

Jag undrar vad man ska göra när man har glömt när man satt in och ska ta ut sin p-ring?

Svar

Om man har glömt när man satte in p-ringen så får man tänka olika beroende på hur länge man har haft ringen inne:

  • Om du nyss har satt in p-ringen, eller haft den inne mindre än tre veckor så byter du bara till en ny ring och räknar tre veckor från bytet. Du är fortfarande skyddad mot graviditet.
  • Om du har haft p-ringen inne mer än tre veckor, men kortare än fyra veckor är du fortfarande skyddad. Ta bara ut ringen nu, gör ett uppehåll på en vecka och sätt sen in en ny ring igen.
  • Om du misstänker att ringen har suttit inne mer än fyra veckor så har du inte längre något skydd. Ta ut p-ringen och sätt in en ny direkt. Använd kondom som skydd vid samlag under de första sju dagarna med den nya p-ringen. Om du har haft samlag under den här tiden så behöver du göra ett graviditetstest tre veckor efter det senaste samlaget.

Om du har haft samlag de senaste fem dagarna kan också du skydda dig extra med akut-p-piller. Det kan du få gratis på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller kvinnoklinik. Akut-p-piller finns också att köpa receptfritt på apoteket.

Om du har en smartphone så har NuvaRing en app som hjälpmedel. Den hjälper till att komma ihåg när man satt in p-ringen och när den ska tas ut.

Om du fortfarande känner dig fundersam när du läst mitt svar tycker jag att du ska kontakta en barnmorska på en ungdomsmottagning eller vårdcentral för hjälp och råd. Där kan du också få hjälp med ett graviditetstest om det behövs.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ulrika Damström, barnmorska