Jag får inte orgasm när vi har samlag, vad är det för fel?

Fråga

Jag är en tjej som har problem med att få orgasm under samlag. Jag och min pojkvän har försökt många gånger utan resultat och nu vet vi inte vad vi ska göra mer.

Jag blir ju kåt under samlag, känner mig kissnödig och upphetsad och så, men det händer ingenting. Vi försöker i typ en till tre timmar, men det händer ingenting alls! Vad är det för fel?

Svar

Att inte få orgasm under samlag betyder inte att något är fel. Vad som gör att man får orgasm skiljer sig från person till person, det finns inte ett recept som funkar för alla.

Jag vet inte om du får orgasm när du onanerar eller har sex på annat sätt. Vissa kan känna sexuell njutning och få orgasm bara genom att fantisera, men de flesta behöver någon sorts beröring. Det kan också variera mellan olika tillfällen och olika perioder i livet. Att få, eller inte få, orgasm kan dessutom bero på vilket sätt man har sex och på andra saker runt omkring.

För många är stimulering av klitoris det vanligaste sättet att få orgasm. Klitoris stimuleras lättast vid munsex eller smeksex. Man kan även pröva att stimulera klitoris med handen under tiden man har slidsamlag.

Om man inte får orgasm kan det till exempel bero på att man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att man inte kan slappna av på det sätt som behövs för att man ska få orgasm. Att det är svårt att helt fokusera på själva sexet. Att ha sex innebär att ge sig hän och att vara ”här och nu”.

Om du bara tänker på att få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls. Det bästa är då att försöka slappna av och inte ta så allvarligt på sexet, även om det är lättare sagt än gjort.

Vill du prata med någon om detta kan du vända dig till en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut