Jag får inte orgasm, är det fel på mig?

Fråga

Jag har aldrig fått orgasm, och jag tycker inte heller det är skönt att ha sex. När jag och min pojkvän har sex känner jag ingenting och njuter inte alls. Det är jättetråkigt eftersom han alltid tycker att det är skönt och alltid kommer.

Är det något fel på mig? Jag tycker om min pojkvän jättemycket och vi har varit tillsammans i mer än ett år så jag tror inte det att jag är ihop med fel person.

Svar

Du kan vara lugn, att du inte känner något när du har sex med din pojkvän betyder inte att det är något fel på dig. Det betyder inte heller att du är tillsammans med fel person.

De allra flesta föds med förmågan att känna sexlust och kunna få orgasm. Men det kan variera från person till person vad det är som ger sexlust och njutning. Ibland kan det ta ett tag innan man kommer fram till vad man tänder på. Det kan vara till exempel något du ser, känner, lyssnar på eller fantiserar om.

Ett sätt att komma fram till vad som kan ge sexlust är att smeka eller stimulera sig själv på olika delar av kroppen, inte bara underlivet. Du kan till exempel smeka halsen, nacken, brösten, magen eller låren.

När du gör det är det bra att ha gott om tid och att vara någonstans där du inte riskerar att bli störd. En del får sexlust av att se romantiska eller erotiska filmer, läsa något eller fantisera.

Du kan även prova olika sätt att onanera på. När det gäller orgasm finns det inget recept på hur man gör för att få det som funkar för alla. Man kan dessutom ha olika lätt eller svårt att få orgasm.

För en del känns det viktigt att få orgasm när man onanerar eller har sex, för andra är det mindre viktigt. Det kan också vara olika beroende på till exempel humör eller situation.

Hur du funkar sexuellt, vad du kan göra för att kunna njuta av sex eller få orgasm kan du lära dig mer om och utveckla genom hela livet, så ge inte upp.

Om du vill ha fler råd eller prata med någon om detta, kan du alltid kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut