Jag blödde när vi hade sex, kan jag ha sex igen?

Fråga

Jag och min pojkvän skulle ha sex för första gången och efter ett tag upptäckte vi att jag började blöda jättemycket. Jag kollade med en spegel och det såg ut som om jag har fått en spricka i underlivet.

Det gör inte ont när det spricker och börjar blöda men jag är lite orolig om vi någonsin kommer kunna ha sex.

Svar

Jag förstår att du blev orolig när du blödde så mycket. Men det är ingen fara. Sånt här kan hända när man har samlag i början. Det är ganska vanligt. Det kan bli en liten spricka, men den läker alltid.

Undvik helst att ha sex den närmaste veckan, det är bra om det får läka i lugn och ro. Ni kan ha sex igen när sprickan har läkt, och det känns bra igen. Det brukar som sagt ta ungefär en vecka för att läka.

Nu när det ska läka är det bra att försiktigt tvätta underlivet med vatten varje dag. Och försöka lufta, sov gärna utan trosor till exempel.

Slidöppningen känns ofta lite trång i början, även om den är mycket töjbar. Man får vara försiktig helt enkelt, och bara göra det som känns skönt. Om man är sexuellt upphetsad blir slidöppningen mer våt och öppen, så det underlättar och känns skönare också.

Du kan alltid höra av dig till en barnmorska på en ungdomsmottagning kring det här om du vill. Det här kommer snart att bli helt bra. Och det var bra att du tittade med spegel, då får du bra koll.

Med vänliga hälsningar

Elisabet Essegård, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Elisabet Essegård, barnmorska