Jag blev mobbad i skolan - nu ska jag börja en ny utbildning

Fråga

Jag blev mobbad under min skoltid. Jag börjar förstå det nu och kan se mig själv i spegeln och acceptera det. Det kunde jag inte då, jag skämdes över det. Jag antar att det var en överlevnadsinstinkt kanske.

Jag bet ihop alla år mellan årskurs fyra i grundskolan tills jag gick ur gymnasiet. Det är nu efter att gymnasiet är slut allt har kommit ifatt mig och sjunkit in. Min självkänsla och mitt självförtroende har försvagats mycket av det här.

Just nu känns det inte som om jag har varken självkänsla eller självförtroende. Jag känner mig så svag. Och rädd. Det känns som om inget jag gör är bra längre. Jag tror inte att jag kan klara av någonting. Det gör mig arg, ledsen och oerhört trött.

Snart ska jag börja på en ny utbildning. Och jag är så rädd för att mobbningen ska börja igen. Konstiga blickar, kommentarer och suckar. Utfrysningen. Och kanske framför allt att ingen ska vara intresserad av att lära att känna mig.

Jag är högst normal. Men det har alltid varit grupperingar innan jag ens har hunnit säga "hej". De som mobbade kände mig inte. De gav mig aldrig en chans att visa vem jag var. Jag blev dömd direkt. Kanske verkade jag för ointressant?

Svar

Jag förstår att du känner dig både arg, ledsen och trött efter det du blivit utsatt för. Det är bra att du inte längre skäms över det som hänt. Du har ingen som helst skuld och har inte gjort något fel.

Du skriver att din självkänsla och ditt självförtroende försvagats. Det är vanligt att det blir så när du varit utsatt och inte känt dig uppskattad under en längre period. Det är viktigt att veta att det går att stärka dig själv igen och det finns bra hjälp att få.

Jag förstår att du känner dig orolig inför att du nu ska börja på en utbildning igen. Du har dåliga erfarenheter från tidigare skola och klasskompisar och det påverkar nog mycket hur du känner.

Det kan vara bra att försöka se det här som en nystart där du har chans att visa vem du verkligen är och som en möjlighet att hitta nya vänner. Även om det känns jobbigt och du är rädd för att bli sårad, är det bra om du redan från första dagen försöker visa att du är öppen för nya kontakter.

Det kan vara skönt att få stöd när man arbetar med att stärka sin självkänsla och sitt självförtroende. Om du vill kan du prata med en kurator på en ungdomsmottagning. En kurator kan hjälpa dig att prata om dina orostankar och ge stöd genom att sätta upp utmaningar som gör att du stärker din självkänsla och ditt självförtroende.

Med vänliga hälsningar

Sara André, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sara André, kurator