Jag är underviktig, kommer jag aldrig få mens?

Fråga

Jag är 15 år och har ingen mens. Jag har bara några fjun till könshår och under armarna. Jag har haft flytningar och bröst i ungefär 2 år. Jag är underviktig, men har börjat att gå upp lite. Min fråga är om jag någonsin kommer att få min mens? Eller gör min låga vikt att jag inte får mens eller könshår?

Svar

Det varierar mycket i vilken ålder man får sin första mens. jag är säker på att din mens kommer så småningom. Det är dina arvsanlag som bestämmer när det är dags. Men det kan också vara så att du behöver öka mer i vikt för att mensen ska börja komma.

Du skriver att du har haft flytningar i ungefär två år och att dina bröst har utvecklats, men att du inte har så mycket hår under armarna eller på könet. Jag tycker att du ska prata med din skolsköterska i första hand.

Ni kan tillsammans mäta din vikt och längd och ta reda på vad som är en lagom vikt för dig. Berätta att du inte har fått något könshår och att du undrar varför det är så. Om du behöver träffa en läkare kan du samtidigt få hjälp med att boka en läkartid.

Med vänliga hälsningar

Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska