Jag är så svartsjuk, vad kan jag göra?

Fråga

Jag råkade hitta gamla bilder på min tjejs förra kille. Nu kan jag inte sluta att jämföra mig själv med killen på bilderna. Jag kan inte hjälpa att tänka på att min tjej hade bilder på honom innan oss. Jag vill verkligen inte bli påmind om hennes liv innan han träffade mig, för jag är väldigt svartsjuk. Vad ska jag göra, hur ska jag glömma?

Svar

Du kan inte undvika att din flickvän faktiskt har haft ett liv och kanske flera förhållanden innan ni blev ett par. Man glömmer ofta bort att man kanske själv har minnen kvar från tidigare relationer, är det så för dig?

Man får träna på att stå ut med att sånt här kan hända. Bilder man har tagit på olika händelser i sitt liv måste man få ha kvar och spara.

Det kan vara lätt att jämföra sig med sin partners ex. Om man jämför sig så brukar man oftast bara se sina brister. Förminska inte dig själv i förhållande till din tjejs ex och se honom inte så hotfull. Du är en helt annan kille och nu har ni valt varandra och det är dig han är ihop med. Njut av det.

Försök att inte se så allvarligt på de där bilderna. Säg till din tjej att det kändes jobbigt men att det är okej. Det kan hända vem som helst och man måste få spara sina gamla foton. Hon kanske kan spara dem någon annanstans, så behöver det inte hända igen.

Svartsjuka är någonting som de flesta känner ibland, men att vara väldigt svartsjuk är jobbigt både för en själv och för ens partner. Oftast brukar svartsjuka handla om att man har dåligt självförtroende och att man nedvärderar sig själv. Om man stärker sin självkänsla och accepterar sig själv så brukar svartsjukan minska.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut