Hur vet jag om jag har vaginism?

Fråga

Hur vet man om man har vaginism?

Svar

Du kan ha vaginism om du får kramp i muskulaturen kring slidöppningen. Krampen kan göra det smärtsamt eller till och med omöjligt att ha slidsamlag. Detta eftersom slidmusklerna spänner sig så hårt att det kan göra mycket ont om till exempel en penis eller en sexleksak är på väg in i slidan.

Du kan även få kramp vid en gynekologisk undersökning. Muskelsammandragningen är ofrivillig och kan vara svår att påverka utan att få hjälp. Du kan få hjälp på till exempel en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

En orsak till vaginism kan vara om du några eller flera gånger förut haft ont vid sex och att kroppen på det sättet helt enkelt stänger av, för att skydda sig mot det som gör ont. Har du känt sig tvingad till sex eller varit med om övergrepp kan även det påverka.

En annan orsak kan var om du känner dig rädd för att det ska göra ont. Även om du inte har haft slidsamlag tidigare kan rädslan göra att det låser sig i kramp eller framkallar smärta.

Vaginism behandlas bland annat med övningar som innebär att du tränar på att spänna och slappna av musklerna i underlivet, för att få bättre kontroll över dem. Samtal används också som en del av behandlingen. Kunskap om den egna kroppen och vad som händer vid sex och sexuell upphetsning är också viktigt. 

Har du ont eller svårt att genomföra slidsamlag kan vaginism vara orsaken, men det kan också finnas många andra orsaker.

Har du ont tycker jag att det är viktigt att du bokar en tid hos en ungdomsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning. Du kan då få hjälp att hitta orsaken till dina besvär samt hjälp med hur du ska få det att bli bättre.

Med vänliga hälsningar

Ingela Tunlind-Öhman, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ingela Tunlind-Öhman, barnmorska