Hur vet man att man kan bli gravid?

Fråga

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid, vilket jag tycker är konstigt. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden. Så nu undrar jag hur man vet att man kan bli gravid?

Svar

Man kan tyvärr inte få ett säkert svar på om man kan bli gravid eller inte utan att göra en omfattande fertilitetsutredning på en kvinnoklinik. En sån utredning gör man först om ett par som vill bli gravida inte lyckats med det inom ungefär ett år.

Det är ganska vanligt att man har oskyddat samlag och sen känner sig lite förvånad över att man inte blev gravid trots att man inte egentligen önskar det. Jag tror att det hör till den naturliga nyfikenheten, man vill veta att kroppen fungerar som den ska, precis som du beskriver.

De flesta människor kan få barn och man blir lättare gravid när man är ung. Trots det kan man ibland ha många oskyddade samlag utan att bli gravid utan att det är något som är fel. Men det kan också räcka med ett enda samlag för att bli gravid. Det beror på var i menscykeln tjejen är när man har samlaget.

Man blir lättast gravid dagarna runt ägglossning och det är inte alltid så lätt att veta när det är. Resten av tiden, när man inte har ägglossning, kan man egentligen ha hur mycket samlag som helst utan att bli gravid.

Som du förstår så är det jättesvårt att svara på hur det är för just dig. Men eftersom det är så osäkert med oskyddade samlag så tycker jag att ni ska använda något skydd mot graviditet så att ni själva kan bestämma om och när du ska bli gravid. Skydd mot graviditet kan du få hjälp med hos barnmorskan på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Om du fortsätter att fundera eller känna dig orolig över det här så tycker jag att du ska kontakta en ungdomsmottagning för mer information.

Med vänliga hälsningar

Ulrika Damström, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Ulrika Damström, barnmorska