Hur vet man att man är asexuell?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som aldrig blir kåt på varken tjejer eller killar och jag undrar om detta bara är tillfälligt eller om jag är asexuell. Hur vet man att man är asexuell?

Svar

Att vara asexuell innebär att alltid eller under perioder inte ha någon sexlust eller inte känner lust att ha sex med någon annan.

Det är egentligen bara du själv som kan komma fram till om du är asexuell. Att du inte blivit kåt på någon kan bero på att du inte har börjat intressera dig för sex än. När under puberteten såna känslor kommer är olika från person till person.

Det är under puberteten som många börjar känna sexlust. Då är det vanligt att man börjar tänka mer på sånt som har med sex att göra och att börja onanera. De flesta börjar med att utforska sin egen kropp och sexlust innan man börjar bli kåt på andra.

Att inte känna sig kåt på andra behöver inte betyda att man är asexuell. Att inte känna någon sexlust kan till exempel bero på att man mår dåligt, är stressad eller har fullt upp med något annat som tar mycket tid och energi. Kanske kommer det kännas annorlunda för dig om ett tag.

Om vill du prata med någon om det här kan du alltid kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut