Kan jag få en blodpropp av p-piller?

Fråga

Jag bytte nyligen från Zoely till Yaz. Men så käste jag på nätet att de en har ökad risk för blodpropp, och att det är många unga tjejer som till och med har dött av dem. Är det sant eller är det bara en myt? Jag är sjukt orolig och vågar inte börja med p-pillren.

Svar

Har du inga riskfaktorer som till exempel ärftlighet för blodpropp eller kraftig övervikt kan du lugnt börja äta dina Yaz.

Alla p-piller medför en liten ökad risk för blodpropp. Risken är däremot väldigt liten. Det är till exempel betydligt större risk att få en blodpropp när man är gravid än när man äter p-piller.

Det stämmer att det trots allt är någon enstaka tjej som fått blodpropp av sina p-piller, men jag känner inte till något dödsfall i Sverige.

I Sverige är alla barnmorskor och läkare väldigt noga med att kolla upp eventuella riskfaktorer, som till exempel rökning, övervikt och sjukdomar, innan vi skriver ut recept på till exempel p-piller. Har du fått ett recept på p-piller kan du alltså känna dig helt trygg med att börja äta dem.

Skulle du av någon anledning inte må bra av dina p-piller ska du självklart sluta med dem och pröva någon annan typ av skydd istället. Det kan du få hjälp med på ungdomsmottagningen.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska