Hur ska min kompis bli av med sin ätstörning?

Fråga

Min kompis har haft anorexi i några år. Vi slutade umgås för ett tag sedan på grund av hur hon betedde sig mot mig och andra, men jag förstår att det är sjukdomen som förändrat henne.

Nu är jag mycket orolig, för hon har nu blivit väldigt smal på kort tid. Det finns ingenting mer jag kan säga eller göra för henne, jag har försökt allt. Jag är rädd att det här ska bli hennes död! Finns det någonstans man kan vända sig? Hur illa ska det vara för att någon ska kunna bli tvångsinlagd?

Svar

Det är oerhört jobbigt att se en kompis svälta sig själv. Du skriver att du har försökt allt, men att ingenting har hjälpt. Så är det ofta när det handlar om ätstörningar. Det du kan göra som kompis är att berätta för din vän att du ser att hon är sjuk och på vilka sätt du märker det och att du tycker att hon behöver hjälp, helt enkelt vara ärlig.

Om du vill kan du också kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. Men din vän måste själv ta beslutet att söka hjälp. Om din kompis inte har fyllt 18 år än är det hennes föräldrar som ansvarar för hennes hälsa och de kan se till att hon får vård för sin ätstörning. Jag tycker att du ska prata med hennes föräldrar oavsett om hon har fyllt 18 år eller inte. Berätta om din oro och vad du ser, det är inte att skvallra utan viktigt när man bryr sig om nån i ett sånt här läge.

Om det känns för svårt kan du prata med skolsköterskan eller någon annan vuxen. Din kompis kommer kanske att bli arg på dig ett tag, men så småningom kommer hon att inse att du gjorde det för att du bryr dig om henne. När det gäller tvångsvård så kan jag säga att det krävs mycket för att en person ska tas in och vårdas mot sin vilja. Det är ovanligt. Oftast brukar personen själv inse att han eller hon behöver hjälp, och gå med på att ta emot det.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Karlsson, dietist