Hur ska jag kunna säga allt jag vill efter våldtäkten?

Fråga

Jag blev våldtagen, och mår dåligt efter att det hände. Jag går till en psykolog och pratar med min mamma men jag får inte ur mig allt jag vill säga. Jag klarar inte av att känna personen jag pratar med. Vad ska jag göra?

Svar

Du skriver att du inte vill känna den du talar med och det tycker jag tyder på att du kanske känner en sorts skam. Som om du har gjort något dåligt eller är en dålig person. Samtidigt är det just det du behöver som allra mest, att se den du talar med och att du får en relation till den personen.

Du behöver känna att någon bryr sig om dig och förstår dig. Att någon lyssnar och bryr sig även om det du säger känns svårt, tungt eller pinsamt.

När du vågar börja berätta kommer du efter ett tag att märka att det är okej att prata, och att du är okej. Tro inte att du måste säga allt på rätt sätt eller vara så klok, du kan säga vad du vill.

Din psykolog är också förmodligen van att höra det mesta. Hen är där för att hjälpa dig framåt. Försök även möta din psykologs blick, även om det känns svårt. Begär inte för mycket av dig själv. Ta ett litet steg i taget och låt det ta tid.

Jag vet inte hur det är för dig, men en del personer som blir utsatta för en våldtäkt kan ha dubbla eller motstridiga känslor. Det kan handla om att den som våldtog är en person man på sätt och vis gillar. Eller att man när det hände kände olika känslor, att det var en stund det kändes skönt eller behagligt, och sen blev det väldigt obehagligt.

De motstridiga känslorna gör att man känner sig förvirrad efteråt. Jag vet inte om det stämmer på dig, men många som jag träffat har beskrivit det så.

Du behöver förstå att du faktiskt blev utsatt och att du inte kunde hjälpa det. Du ska kunna leva ditt liv, ha roligt, testa dig fram och upptäcka din egen sexualitet trots det som har hänt.

En början är faktiskt att börja prata om det som hänt. Även om det är svårt i början, försök öppna dig lite för din psykolog och se vad som händer.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog