Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Fråga

Min snopp slaknar när jag ska sätta på kondomen. Den är hur hård som helst när jag och min flickvän myser och kelar, men när kondomen ska på så funkar det inte alls. Min flickvän har inget skydd mot graviditet så att försöka utan kondomen kommer inte på fråga.

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så är jag evigt tacksam.

Svar

Det är många killar som varit med om att ståndet går ner när de ska ta fram, öppna och sätta på en kondom. Det kan bero på att plötsligt bryts upplevelsen och kåtheten, för att tänka på att sätta på kondomen.

Det kan också handla om att du är nervös, stressad eller spänd inför själva situationen. Om du börjar oroa dig istället för att njuta kan det leda till att du tappar ståndet. Ju fler gånger det händer, desto mer orolig kan man bli och då är också risken större att det händer igen. Att det blir en cirkel.

Om du har svårt att behålla ståndet när du sätter på en kondom ska du försöka slappna av, och inte ta så allvarligt på sexet. Även om det kan vara lättare sagt än gjort.

Det kan vara skönt att veta att det är vanligt att ståndet är olika starkt under tiden du har sex. Det kan göra att du blir mindre orolig om ståndet går ner under en stund. Chansen är stor att ståndet kommer att bli hårdare igen. Under tiden kan ni fortsätta mysa och kela, onanera tillsammans eller ha munsex.

Ju mer du kan koppla kondomen till njutning, desto lättare brukar det vara att använda kondom. Låt det bli en del av sexet att sätta på en kondom och låt gärna din tjej vara delaktig.

Det kan vara bra att öva på att använda kondom när dui onanerar även om det är en annan situation när man ska ha sex med någon annan. Det kan också vara bra prata med din tjej om din oro. Det kan göra att oron och ångesten släpper.

Du kan pröva att använda kallad penisring av gummi för att blodet ska stanna kvar och styvheten bli tillräcklig. Men innan du använder penisringar kan det vara bra att rådfråga en läkare eller någon annan kunnig inom området för att ta reda på orsaken till varför det är problem med ståndet. Du bör inte heller använda ringarna mer än 20-30 minuter.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut