Hur ska jag göra för att bli social?

Fråga

Jag är väldigt blyg. Hur ska jag göra för att bli social och våga mer?

Svar

Först vill jag säga att det inte är något fel med att vara blyg. Men om du upplever att det hindrar dig från saker i livet kan det kännas som ett problem. Om du vill förändra situationen finns det några saker du kan göra.

Ibland kan man tänka att ingen är intresserad av vad man ska säga, men det är ofta fel. Det kan vara bra att tänka positiva saker om sig själv så att man blir säkrare på sig själv och vågar prata mer.

Du kan skriva ner alla dina positiva egenskaper och saker som du är bra på att göra. Titta på det du har skrivit ner då och då. Det kan göra att du börjar tänka bättre om dig själv och att ditt självförtroende ökar, vilket kan leda till att du blir mindre blyg och mer social.

Om du känner dig blyg i till exempel sin klass i skolan, kan man försöka träna lite i taget. Du kanske kan försöka börja prata lite mer med någon i klassen som du känner dig trygg med.

På lektioner kan du också försöka räcka upp handen och svara på frågor. Det är bra att börja med det på lektioner du tycker om. Det kan vara en trygghet att svara på frågor där du känner dig ganska säker på svaret. Om man gör det brukar man känna sig nöjd med sig själv och lite av ens blyghet kan försvinna.

Om man är blyg kan det vara svårt att ta för sig och prata när man träffar nya människor. Ju längre man väntar med att säga något, desto svårare blir det. När du träffar en ny människa, försök att prata med henne eller honom direkt.

Du måste inte vara noga med vad du säger eller på vilket sätt du säger det. Det viktigaste är att du pratar. Annars är det lätt att börja tveka, och det brukar bli svårare att säga något ju längre tiden går.

Känner du att du behöver fler råd kan du kontakta en ungdomsmottagning och prata med en kurator för att få mer stöd.

Med vänliga hälsningar

Johan Nilsson, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Johan Nilsson, sjuksköterska