Hur ska jag få tillbaka min sexlust?

Fråga

Jag har ett problem, min sexlust har försvunnit totalt. Jag tror inte att det har med min kille att göra, vårt för hållande är jättebra. Jag blir aldrig sugen på sex varken när jag är själv eller med honom.

Jag och min kille har sex ibland, jag brukar bli tillräckligt våt men ibland får vi använda glidmedel. Men jag känner inget under sexet. Det gör inte ont men är inte skönt. Långa förspel hjälper inte.

Det händer att jag kommer, men oftast känner jag knappt något trots stimulering både i slidan och på klitoris.

Svar

Vi är omgivna av bilder som kan få en att tro att alla människor är glada och har sexlust hela tiden. Men det här med sexlust är komplicerat och det finns inga enkla svar på de problem du beskriver.

Sexlust är något individuellt. Den kan gå upp och ner i livet beroende på ens livssituation. Under vissa perioder kan sexlusten vara liten, utan att det betyder att något är fel.

Sexlust kan också påverkas av hur man har det för övrigt omkring sig. Den kan till exempel bli mindre om man är stressad, trött eller orolig över något.

Ibland har man olika mycket sexlust i ett förhållande, och det kan växla vem som har mer eller mindre. När man är nyförälskad kanske det inte märks så mycket men efter ett tag kanske man märker att lusten är ojämn.

Om ens partner vill ha mer sex än en själv så kanske man känner sig pressad och har sex fast man egentligen inte är riktigt vill. Det kan vara en uttalad förväntan eller bara som en känsla av att man borde vara tänd och vilja ha sex. Det kan påverka lusten negativt.

Du skriver att ni har det jättebra ihop annars, kanske kan det bero på dina krav på dig själv eller något som har med din övriga livssituation att göra?

Det går inte att tvinga fram någon lust. Nu vet jag inte hur din sexlust varit tidigare, men kanske kan du själv hitta någon orsak till att det är så här.

Ibland kan obehagliga saker som har med sex att göra och som man varit med om tidigare påverka. I såna fall kan det vara bra att få prata med någon, till exempel på en ungdomsmottagning.

Äter du p-piller eller använder något annat skydd som innehåller hormoner kan det ibland påverka sexlusten. Andra mediciner, till exempel mot depression kan också påverka. I såna fall bör du diskutera det med en barnmorska eller läkare, gärna den som skrivit ut recept till dig tidigare.

Kanske ska ni ta en paus från att ha sex under en månad, för att släppa alla krav. Eller prova något som heter sensualitetsträning. Det betyder att man turas om att smeka och massera varandra över hela kroppen, utom på könsorganen.

Det är för att njuta av närhet och kroppslig beröring och kunna slappna av utan att det leder till sex. Det kan vara ett sätt att försöka hitta det man tycker är skönt på ett kravlöst sätt.

Om du vill kan du prata med någon om din sexlust. Det kan du eller ni båda tillsammans göra på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, vissa hud- och könsmottagningar eller någon annan sexologiskt inriktad mottagning.

Med vänliga hälsningar

Mari Rosenbaum, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mari Rosenbaum, barnmorska