Hur mycket alkohol tål en 16-åring?

Fråga

Jag är en tjej som är 16 år och som aldrig druckit alkohol tidigare, men nu skulle jag kunna tänka mig att testa det. Jag vill absolut inte bli full, jag vill bara testa lite. Hur mycket alkohol tål man som 16-åring?

Svar

Vad bra att du inte har några planer på att bli full och att du inte har druckit alkohol än.

Många känner som du och är nyfikna på hur det smakar och känns att dricka alkohol. Det är inte så konstigt egentligen eftersom man ofta både hör och ser en massa tillfällen där alkohol är inblandat. Det kan vara allt från kompisar och föräldrar till grejer man ser på tv eller nätet.

Ofta är det roliga situationer och grejer som kopplas samman med alkohol, men för många blir det precis tvärtom när de dricker.

Som du säkert vet får man inte köpa alkohol när man är i din ålder. Den lagen finns för att skydda barn och unga. Man vet nämligen att en ung person tar mer skada av alkohol och att en ung person snabbare riskerar att bli beroende än en vuxen.

En annan sak när man dricker alkohol är att man lättare utsätter sig för saker som man kanske egentligen inte vill och som man ångrar i efterhand. Det finns många som kan berätta historier om saker de gjort när de druckit som de aldrig ens skulle drömma om att göra som nyktra och som de ångrar efteråt.

Som du hör finns det många anledningar att vänta med att dricka, men trots det kan man förstås vara nyfiken.

Svaret på din fråga om hur mycket alkohol man kan dricka om man är 16 år blir som du säkert förstår - inget alls. Man bör vänta med det tills man själv får köpa alkohol och även då är det förstås viktigt att dricka med måtta.

Jag tycker att du ska fortsätta att ta kloka beslut, var stolt över att du inte dricker alkohol och att du inte känner något behov att bli full. Det är ett jättebra beslut som jag tror att du bara kommer att må bra av. Tids nog har du åldern inne och kan testa om du vill, eller så kanske nyfikenheten har gått över och du inte längre känner något sånt behov längre.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Eklund, sjuksköterska