Hur blir det med skolan när man är gravid?

Fråga

Jag 16 år och jag är gravid. Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur fungerar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Svar

Det är jättebra att du och din kille tillsammans funderar över hur det ska bli och vilket stöd ni kan få. Det kan vara svårt att se framför sig vilken förändring det innebär att bli förälder.

Du kan gå i skolan så länge du orkar innan födseln. Om skolan skulle orsaka för mycket stress eller om du skulle må dåligt på något annat sätt, kan det vara bra att anpassa studiernas omfattning eller takt.

När du går på gymnasiet kan du välja att göra ett studieuppehåll när som helst. Du gör då tillsammans med skolan upp en plan för när och i vilken omfattning du behöver vara ledig.

Det kan vara bra att göra det i god tid. Så att planen blir så bra som möjligt, och att du kan läsa in kurser i förtid om det skulle underlätta. Prata med din lärare eller med en studie- och yrkesvägledare på skolan så ska du få hjälp med all planering som behövs.

På både ungdomsmottagningen och barnmorskemottagningen (MVC) finns personer med lång erfarenhet som kan hjälpa till med frågor kring graviditet, förlossning och vilket stöd du kan få efteråt.

Du kan också behöva hjälp med frågor om boende och ekonomi. Då kan du vända sig till socialtjänsten i den kommun du bor för att få råd och stöd.

På en del orter i landet finns det speciella föräldragrupper för unga som är eller ska bli föräldrar. Om det inte finns såna grupper där du bor kan du till exempel fråga barnmorskan på MVC. Så kanske hen kan förmedla någon sån kontakt, eller så kan du söka efter andra som är i samma situation på nätet.

Det kan vara bra att i förväg fundera på vilket stöd du kan få av föräldrar eller andra anhöriga, hur du ska bo och hur ekonomin kommer att se ut.

Om ni bor hemma hos föräldrar eller andra närstående kan det vara bra att bo kvar där ett tag. Det är ofta skönt om man kan få stöd och hjälp från de personer man har runt omkring sig. Prata med dem om hur de kan stötta er och om vilken hjälp ni skulle vilja ha.

Prata också med varandra om hur ni själva vill ha det, till exempel om hur ni ska dela föräldraledigheten och vem som ska ansvara för vad.

Med vänliga hälsningar

Sara André, kurator

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sara André, kurator