Har ni svar på mina frågor om könsherpes?

Fråga

Jag flera frågor om könsherpes. Min flickvän är gravid. Jag funderar på om någon av oss kan vara smittade sen innan vårt förhållande.

1. Om man blivit smittad av könsherpes, hur lång tid tar det till de första utslagen?

2. Kan en tjej få sitt första utslag i samband med graviditet, även om man inte märkt något tidigare?

3. Smittar det enbart om man har synliga symtom?

Svar

Nu vet inte jag om någon av er har några symtom eller om du bara undrar i största allmänhet. Men det är vanligt med herpes i underlivet och många har det utan att veta om det.

Om någon av er haft partners tidigare kan någon av ha haft herpes innan ert förhållande. Det är mycket vanligt att man inte märker att man har blivit smittad eftersom symtomen oftast är så lindriga, eller för att man inte fått några symtom alls.

1. Tiden mellan det att man har smittats tills infektionen bryter ut varierar, ofta tar det mellan två och tjugo dagar. Men de flesta får sina första symtom mellan tre och sju dygn efter smittotillfället.

2. I samband med graviditet kan man få herpesutslag även om man inte märkt något tidigare. Om man får symtom som kan vara herpes under graviditet så ska man tala med sin barnmorska på barnmorskemottagningen/mödravårdscentralen (MVC).

3. Herpes smittar mer när ett herpesutbrott, ett så kallat skov, är på väg att komma eller när man har synliga blåsor och sår. Men det kan smitta även mellan skoven, när man inte har några synliga symtom.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar