Har jag haft ett missfall?

Fråga

Jag har haft oskyddat sex och gjorde ett graviditetstest som visade positivt. Efter en vecka fick jag jätteont i magen och jag började blöda och fortsatte att göra det i två veckor. I blodet kom det som små röda geléklumpar. Jag vågar inte gå till en ungdomsmottagning. Vad är detta? Är jag fortfarande gravid? Är detta missfall?

Svar

Eftersom graviditetstestet som du gjorde var positivt, så betyder det att du är eller var gravid. Det är mycket möjligt att de blödningar med klumpar i som du fick betyder att du fått missfall, men det är inte säkert. Ibland kan man blöda en del i början av graviditeten utan att det beror på ett missfall.

Även om man fått ett missfall så kan ett graviditetstest visa positivt några veckor efteråt. Därför är det inte så stor hjälp att göra ett nytt graviditetstest just nu.

Du skriver att du inte vågar gå till en ungdomsmottagning men de som jobbar där har stor erfarenhet och kunskap om det du går igenom. Jag tycker därför att du ska samla mod och kraft och gå till en ungdomsmottagning för att få hjälp.

Där kan du både få hjälp att ta reda på om du fortfarande är gravid och hjälp att komma fram till hur du vill gå vidare med en eventuell graviditet.

Du kan lita på dem som jobbar på ungdomsmottagningen. De finns där för att hjälpa till vid precis den här typen av frågor. Alla som jobbar på ungdomsmottagning har tystnadsplikt och det innebär att de inte får tala om att du varit där eller vad du fått hjälp med.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska