Har jag en ätstörning?

Fråga

Jag är en tjej som mår skit just nu. Mina veckor börjar med att jag bantar och sedan går bantningen överstyr och det slutar med att jag äter rätt mycket på helgen.Jag kan äta trots att jag inte är hungrig och det går inte att sluta.

Efter att jag har ätit mår jag jättedåligt och tränar så gott jag kan och sedan går bantningskarusellen igång igen.

Jag hatar min kropp och jag hatar mig själv rent allmänt. Jag läser bantningstips dagligen för att gå ner i vikt. Jag tror dock att min besatthet av att bli smal och känsloätandet kommer från låg och mellanstadiet för då var jag ordentligt mobbad. Dock förstår jag att det här beteendet inte är normalt.

Har jag en ätstörning? Jag är ju inte underviktig, och jag spyr inte. Jag är bara en helt vanlig normalviktig tonårstjej.

Svar

Utifrån det du beskriver låter det som att du kan ha en ätstörning och du behöver få hjälp.

Ätstörning syns inte utanpå och de flesta som har en ätstörning är inte underviktiga. Vem som helst kan utveckla en ätstörning.

Det finns massor av olika anledningar till att få en ätstörning, men det börjar alltid med svält eller bantning.

Eftersom du inte skriver någonting om vad eller hur mycket du äter, vet jag inte om du äter för mycket under helgen. Ibland kan det kännas som att man äter alldeles för mycket, fast det inte är så.

Men om du äter för mycket under helgen beror det med största sannolikhet på att du äter alldeles för lite under veckan, så att du är vrålhungrig till helgen.

När du svälter dig själv kräver kroppen till slut näring. När du då börjar äta är det svårt att sätta stopp efter en lagom mängd mat. Det handlar alltså inte om brist på disciplin och självkontroll eller att du inte kan skilja på känslor och hunger, utan om kroppens normala reaktion på energibrist.

Det första du behöver göra för att få ordning på ditt ätbeteende är att sluta banta. Det är här du stör balansen och ditt ätstörningsbeteende börjar.

Det är ganska vanligt bland ungdomar med som har en ätstörning att de har varit utsatta för mobbning. Mobbning bryter ner självkänslan och får en att tro att man inte duger.

Att försöka kontrollera mat och vikt kan vara ett sätt att känna sig mer lyckad och nöjd med sig själv. Det kan funka under en period, men efterhand mår man allt sämre, både kroppsligt och psykiskt.

Det är väldigt svårt att ta sig ur en ätstörning på egen hand. Det bästa skulle vara om du berättade för dina föräldrar eller någon annan vuxen hemma.

Om du inte kan eller vill det, behöver du berätta för någon annan vuxen du litar på. Till exempel en släkting, någon lärare i skolan, skolsköterskan, skolkuratorn eller en fritidsledare.

Om det känns för svårt att berätta, kan du skriva ett brev, sms, eller mejl.

Du kan också vända dig till en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Karlsson, dietist