Han tjatar om att jag ska visa mig framför camen

Fråga

Jag är en kille på 14 år som är mogen för min ålder. Är ute på nätet jämt och har en massa alias och det har varit kul.

Nu är det en äldre snubbe som tjatar att jag ska ta av mig kläder, och göra grejer framför camen. Han säger att han ska ge mig pengar på kontantkortet om jag går med på det. Han har mitt nummer och allt, och jag vet inte hur jag ska få stopp på det.

Svar

Jag förstår att det är svårt för dig att på egen hand veta hur du ska göra. Mannen som ber dig klä av dig verkar inte respektera att du är tveksam eller till och med säger nej.

Han verkar heller inte förstå eller bry sig om att det han gör faktiskt är olagligt. Det är olagligt att ta kontakt med någon under 18 år och försöka få en att visa upp sig i camen. Det är olagligt oavsett om personen vill betala för det eller inte.

Personer som gör så är ofta skickliga på att verka trevliga och förstående. Man kan även känna sig smickrad över personens intresse och gå med på saker som man inte hade tänkt sig.

Eftersom man går med på vissa saker kan man känna sig skyldig fast man inte är det. Jag vet inte om det är så för dig, men många som råkat ut för det får svårt att berätta om det eftersom man tycker att man själv har gjort fel, eller att man har uppmuntrat personen.

Den här ”äldre snubben” visar på ett väldigt dåligt omdöme. Det han gör är olagligt. Det är heller inte okej att han inte respekterar dig, när du säger nej eller visar dig tveksam. Även om du inte vore minderårig, tycker jag att hans beteende är omdömeslöst och till och med hänsynslöst.

Eftersom du är under 15 år är det dessutom olagligt att be dig göra sexuella saker. Samhället ser allvarligt på sånt. Du ska kunna ha kul på nätet och chatta som du vill utan att behöva hamna i den här jobbiga situationen. Du ska kunna vara trygg och lita på att dina gränser respekteras.

Det är viktigt att du berättar om det här för någon vuxen som du känner, till exempel en förälder. Jag förstår att det kan kännas privat eller kanske pinsamt att berätta om vad som händer på nätet. Men det är förälderns eller en annan vårdnadshavares ansvar att du inte far illa på nätet. De kan se till att du får det stöd du behöver om någonting händer.

Genom att berätta för en förälder eller annan vårdnadshavare kan du släppa lite på ansvaret och kanske oroa dig mindre.

Om det känns omöjligt just nu att berätta för en förälder kanske du kan berätta för någon annan vuxen. Det kan till exempel en vara någon på en ungdomsmottagning, skolsköterskan eller skolkuratorn. Det jag vill säga är att någon vuxen måste få veta vad som pågår. Du ska inte behöva vara ensam om det här. Du har inte gjort något fel. Det är han som gör fel som har satt dig i den här jobbiga situationen.

Jag hoppas att du så snart som möjligt berättar för en vuxen. Jag hoppas även att den du berättar för gör en polisanmälan. Kanske är du inte den enda som råkat ut för den här personen. Det kan finnas fler som är drabbade. Om du anmäler honom kanske du hjälper till så att inte andra drabbas i framtiden.

Du kan också själv göra en polisanmälan genom att ringa till ett lokalt poliskontor och berätta om vad som pågår. Numret till polisen är 114 14. Men som sagt, du ska inte behöva göra allting själv. Det är de vuxna som har ansvar och ska stötta dig i det här.

Med vänliga hälsningar

Mikael Cleryd, psykolog

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Mikael Cleryd, psykolog