Går det att få bort celluliter?

Fråga

Jag har fått väldigt mycket celluliter på rumpan och låren under senaste två åren. Jag har gått upp lite i vikt men inte så mycket. Vad kan jag göra för att få bort dem?

Svar

Tyvärr är det mycket svårt att påverka celluliterna. Att ha celluliter är normalt, och inte en sjukdom. Alla kan få celluliter oavsett vilken vikt man har. Celluliter är vanligare på de ställen där man har mer underhudsfett vilket ofta är rumpan och låren.

Att använda någon form av kräm, gel eller liknande preparat på hudytan hjälper inte då orsaken till celluliterna ligger djupare nere i fettväven dit inte krämer når.

Celluliter beror på att fett lagras ojämnt under hudytan. Det är inte något som orsakas av huden utan fettväven som ligger under huden. Fettväven delas in i olika utrymmen som skiljs åt av så kallad bindväv, och när fettet fördelas ojämnt i dessa så får man en dragning i bindvävsstråken som syns på huden som en gropighet.

Det finns några saker som kan hjälpa tillfälligt som djup bindvävsmassage vilket ökar cirkulationen och minskar svullnaden för stunden. Men det tar inte bort celluliterna och kan därför inte rekommenderas som behandling.

Ibland kan muskelträning hjälpa något. När musklerna som ligger under fettväven blir större så pressar musklerna upp fettväven och dragningen i bindvävsstråken minskar. Detta kan göra att hudytan blir jämnare

Celluliter drabbar mest tjejer och kvinnor vilket beror på hur bindväven ser ut, ökad mängd fettväv och hormoner. Vissa personer får mer celluliter än andra och det beror på någon eller några av de faktorerna.

Med vänliga hälsningar

Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar