Måste jag ha kvar tandställningen?

Fråga

Jag undrar om det går att avsluta en behandling med tandställning? Jag vill verkligen inte ha den. Jag har ont hela tiden och kan knappt äta eller sova för att det gör så ont. Tror du att det finns någon möjlighet till att få ta bort den?

Svar

Det låter besvärligt att du knappt kan äta och sova på grund av din tandställning, så ska det inte behöva vara.

Alla som har eller har haft tandställning vet att det kan både göra ont och spänna ordentligt ibland. Man kan också få skavsår och blåsor av den. Oftast så brukar besvären vara värst i början när man nyss satt in tandställningen, eftersom varken tänderna eller munnen är van vid den då, men det brukar bli bättre.

Om du tycker att det skaver mycket i munnen så kan du få ett speciellt vax att sätta på tandställningen, det gör att det inte gör lika ont i munnen. Om det spänner mycket, till exempel efter att du spänt tandställningen, brukar det hjälpa bra att ta någon receptfri värktablett. Ett tips är att göra det redan innan besöket, då brukar man slippa den värsta smärtan.

Om du redan har testat de här råden och ändå har ont och inte trivs med tandställningen tycker jag att du ska prata med din tandläkare om det. Gärna tillsammans med dina föräldrar eller någon annan vuxen.

Du har tandställning och korrigerar tänderna för din egen skull. Känner du att det inte är viktigt för dig ska du absolut stå på dig och prata med din tandläkare om det. Att ha tandställning är inget tvång utan något man erbjuds om man behöver det.

Något som är viktigt att tänka på innan du bestämmer dig för att ta bort tandställningen är att det är svårare att korrigera tänderna när du är vuxen. Skulle du ångra dig senare är det inte alls lika lätt att få tänderna att flytta på sig. Som vuxen får du också betala kostnaden själv och det brukar handla om rätt mycket pengar.

Tänk alltså efter noga innan du bestämmer dig och rådgör gärna både med din tandläkare och dina föräldrar eller någon annan vuxen.

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Anna Eklund, sjuksköterska