Vad kan svedan och flytningarna från penisen bero på?

Fråga

Jag har sen en vecka tillbaka sveda när jag kissar och en stund efteråt. Det började med att det kliade i urinröret. Jag har också fått lite vita flytningar, som inte luktar. Det svider inte efter utlösning.

Jag har haft oskyddat sex och testat mig efteråt - ingen klamydia. Nu har jag en tjej som testade sig innan vi blev ihop. Vi har även haft analsex. Det är efter senaste gången vi hade sex som jag fått besvär.

Har läst om urinrörskatarr med mera. Ska jag vänta och se om symtomen försvinner eller testa mig för något?

Svar

Klåda i urinröret, sveda när man kissar och flytningar från urinröret är tecken på infektion. Den vanligaste sexuellt överförbara infektion som kan ge dessa besvär är klamydia, men man kan få liknande besvär av andra smittsamma infektioner, som till exempel gonorré och mykoplasma.

Ibland kan man också få infektioner i urinröret där det inte går att avgöra vad som orsakar besvären. Det kallas uretrit, urinrörskatarr, och brukar ge samma symtom som könssjukdomar.

Eftersom du fortfarande har besvär tycker jag att du ska gå och undersöka dig igen, så fort som möjligt. Om du väntar finns det risk att infektionen sprider sig till prostatan eller bitestiklarna. En bitestikelinflammation brukar ge smärta och svullnad i ena sidan av pungen. Bitestikelinflammation kan man få av klamydia, men också av andra bakterier.

För att få hjälp kan du vända dig till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller en hud- och könsmottagning. Du kan också ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att få veta vart du kan testa dig.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut