Beror det på våldtäkten att jag inte får orgasm?

Fråga

Jag är tjej och har haft sex i ett antal år med olika partners. Men jag har inte fått orgasm en enda gång. Inte ens med min pojkvän som jag har varit tillsammans med länge nu och verkligen älskar.

Kan det något fel på mig? Jag kan vara hur kåt som helst, men oftast känner jag inget alls när jag har sex.

Sen har min kille alltid jättesvårt att komma in i mig. Jag blev våldtagen för några år sen, så jag tror att det har med det att göra. Kan jag göra något åt det här?

Svar

Du kan vara lugn, att du hittills inte fått orgasm betyder inte att det är något fel på dig. Vad som gör att man får orgasm, och hur lätt eller svårt man har för att få orgasm, är olika från person till person. Det finns alltså inget recept på hur man gör för att komma som funkar för alla.

Att du har svårt för att få orgasm kan bero på flera olika saker. Det kan till exempel ha att göra med på vilket sätt du har sex, hur du mår eller vad du varit med om tidigare i livet.

För de flesta är det svårare att få orgasm när man känner sig stressad, spänd, nervös eller trött. Vissa mediciner, som till exempel medel mot depression, kan göra att det blir svårare att komma. Och om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls.

Har du svårt för att komma ska du försöka slappna av och inte tänka så mycket på det, även om det är lättare sagt än gjort.

Det kan vara bra att veta att de flesta tjejer lättast får orgasm genom att stimulera klitoris. Det gör du enklast genom onani, smeksex, gnidsex eller munsex. Om du vill kan du ta hjälp av en sexleksak. Och när du gör något som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund, så att det blir skönare och skönare, kan orgasmen komma.

Ett bra sätt att komma fram till vad som känns skönt och vad du njuter av är att prova lite olika sätt att onanera på när du är själv. Du kan få tips om det genom att följa den här länken.

På vilket sätt man kan reagera eller hur det kan påverka en om man blivit våldtagen är olika från person till person. Kroppen, sexlusten eller sexualiteten kan påverkas på olika sätt. Vissa får till exempel svårare för att få orgasm.

Att din kille har svårt för att komma in i dig kan bero på olika saker. Det kan till exempel ha att göra med att du blivit våldtagen. Men många har samma problem utan att ha blivit våldtagna. Problemen kan till exempel bero på att din killes penis inte är tillräckligt hård. Eller att du inte är tillräckligt våt. I vissa fall beror problemen på vaginism, slidkramp.

För att få hjälp att komma fram till vad det är som gör att ni har svårt för att ha slidsamlag kan du eller ni tillsammans vända er till en ungdomsmottagning. Där kan du även få fler tips om vad du kan göra för att få orgasm.

Jag vet inte om du har fått möjlighet att prata med någon om våldtäkten. När du har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp är det viktigt att prata med någon om det som hänt.

Du kan behöva prata om det även om det har gått lång tid sen det hände. På ungdomsmottagningar är de vana att prata med ungdomar som har utsatts för våld och övergrepp.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut