Är p-dator ett godkänt preventivmedel?

Fråga

Finns det någon p-dator som är godkänd på samma sätt som andra preventivmedel? Och kan man gå till ungdomsmottagningen och prata om det som skydd?

Svar

Nej, det gör det inte. Eftersom p-datorn inte är något preventivmedel eller läkemedel är den inte heller godkänd på samma sätt som till exempel p-piller eller spiral.

P-datorn bygger på samma princip som säkra perioder, det vill säga att man undviker att ha samlag dagarna kring ägglossning. P-datorn är alltså inte ett skydd i sig, men kan hjälpa till att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.

För att en sån här metod ska funka ska man helst ha regelbunden mens. Det är också viktigt att ha koll på hur man ska skydda sig under de dagar som inte är säkra, och de dagarna är ofta betydligt fler än vad man själv tror.

P-dator kräver inte något recept, utan vill man pröva går de att köpa på nätet. Men om man vill testa den här typen av metod finns det även en del appar att ladda ner till sin mobil. Det är ett betydligt billigare alternativ, men bygger på samma princip.

Om du vill prata med någon om det här med skydd och få hjälp att välja, så boka gärna tid hos en barnmorska på en ungdomsmottagning. Oavsett om du vill prata om p-dator eller andra typer av skydd kommer du att kunna få all hjälp du behöver.

Med vänliga hälsningar

Sofia Alsing, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Sofia Alsing, barnmorska