Är det risk för blodpropp vid flygresor om jag tar p-piller?

Fråga

Jag äter p-piller och nu ska jag på en tio timmars flygresa. Jag vill sova så mycket som möjligt och kommer nog inte röra på mig så mycket.

Jag har hört och läst att p-piller kan orsaka blodproppar vid flygresor, stämmer det? Borde jag ha stödstrumpor på mig på planet?

Svar

Ja, vid långa flygresor rör man sig ofta mindre och det skulle kunna öka risken för blodpropp något. Så om du använder stödstrumpor pumpas blodet bättre tillbaka till hjärtat och risken för svullna ben och blodpropp kan minska.

Men även om du använder stödstrumpor är det alltid bra att röra på dig då och då under långa resor.

P-piller kan ge en något ökad risk för blodpropp. Risken för blodpropp är störst under det första halvåret som du äter p-piller.

Innan du får p-piller är det därför viktigt att ta reda på om du har ärftliga anlag för blodpropp, eller om det finns något annat som ökar risken. Det har säkert redan uteslutits hos dig.

Rent allmänt har du vid vissa tillfällen i livet en ökad risk för blodpropp. Som till exempel när du är gravid, blir äldre, om du röker är överviktig eller om du bryter ett ben och får svårt att röra dig.

Med vänliga hälsningar

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Information om sidan

  • Manusförfattare:

    Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska